Som asylsökande har du rätt till akut tandvård och måste då gå till en inrättning som är ansluten till landstinget. Det är Folktandvården som brukar ta tag i de här tandproblemen. Är man under 18 år och är asylsökande, har man rätt till gratis tandvård som alla andra barn och ungdomar i landet. Vuxna asylsökande måste dock betala en mindre summa på 50 kr/besöket när de söker för akut tandvård. Samma sak gäller papperslösa eller personer som har fått avslag på sin asylansökan och behöver akut tandvård. De betalar också 50 kr per gång och barn under 18 år går gratis.

EU-medborgare

Människor som kommer från andra EU-länder kan få akut tandvård till samma pris som svenska medborgare om man visar upp EU-kortet. Kommer man dock hit för att få planerad tandvård, behövs ett intyg från det egna landet om att man har rätt att göra det. Då får man också ersättning från hemlandet efter avslutad vård. Sverige har även ett avtal med Australien och Quebec, vilket innebär att personer i vissa situationer därifrån har rätt till samma tandvård som folk här hemma. I Sverige kan du hitta tandläkare på i stort sett alla orter men ju större stad du befinner dig i desto mer garanti finns det självfallet för att finna riktigt duktiga tandläkare. I Stockholm kan du hitta många privata och statliga tandläkare och bor du utanför innerstadens delar kan du exempelvis Hitta din tandläkare i Nacka som tar hand om dina besvär.

Vill en person som kommer till Sverige söka akut eller planerad tandvård utan att behöva bry sig om intyg och ersättning, så är alla självklart välkomna att stå för kalaset själva. Det kan du som vill göra estetisk tandvård eller vill slippa Försäkringskassans normer, också göra om du önskar. Många väljer faktiskt den metoden om man får reda på att en behandling inte täcker ersättningskraven men vill gå till botten med det ändå.