Tiderna förändras och det kan gå snabbt ibland. Dagens hälsotillstånd skiljer sig åt från forna tiders och det man oroade sig för förr i tiden, kanske inte är lika påtagligt i dagens samhälle. Här följer en liten artikel om dagens värsta hälsoproblem i väst.

Fetma och övervikt

Idag äter man ihjäl sig i västvärlden och välfärdssjukdomarna bara ökar. Portionerna är i regel på tok för stora och man äter för ofta och för dåligt. Egentligen ska man bara äta en handfull mat om dagen i tre omgångar och kosten ska vara mycket varierande. Att äta lite men varierat, gör att organen får lättare att återhämta sig och att kroppen kan ta upp näringen bättre. Tränar du mycket ska du naturligtvis äta lite mer men tänk på att det ska vara bra och balanserad kost och inte bukfyllnad för då tillgodogör du dig inte träningspasset.

Sömnproblem

Allt fler har svårt att somna och tankarna mal i huvudet under kvällen. Detta gör att fler depressionsmedel skrivs ut och sömntabletter också, vilket i sin tur kan vara rena katastrofen. Icke-naturliga sömnmedel skapar för det mesta ett beroende hos patienten som till slut inte kan klarar sig utan dem. Idag kan man få melatonin utskrivet på recept – hjärnas naturliga sömnhormon och detta ger mindre biverkningar.

Stressrelaterade sjukdomar

Det finns de som lever att sunt liv och får sjukdomar ändå och de finns de som röker och lever livet utan att få ett enda symtom. Detta har naturligtvis också med gener att göra men faktum är att stressen kan vara en större bov i dramat vid uppkomsten av sjukdomar än vad kosten kan vara. Stress sätter sig i kärlen och i hjärnan, vilket kan leda till stroke och det påverkar även kortisolet som sprutar ut i kroppen när man är stressad. Därför är det mycket viktigt att kunna varva ned ibland eller/och stänga av mobilen då och då under dagen för att bara få rå om sig själv och sin familj.